Przepisy

Kremowy mrożony jogurt

Kremowy mrożony jogurt

łatwy
Etap PNN: HD
Źródło: Germany

Składniki (8 Porcje)

  • 250 g jogurtu (mleko pełne, 3,5% tłuszczu)
  • 250 ml śmietany (30% tłuszczu)
  • 130 g cukru
  • 1 łyżeczka koniaku lub likieru pomarańczowego

Wartości odżywcze (na jedną porcję)

Kalorie188 kcal
Tłuszcz11 g
Sód26 mg
Węglowodany19 g
Białko2 g
Fosfor48 mg
Potas84 mg
Zawartość płynów48 ml

Wskazówki

Przelej śmietanę z cukrem na patelnię i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia i odczekaj, aż się ochłodzi, cały czas mieszając. Dodaj jogurt, koniak/likier pomarańczowy i wymieszaj.

Zamroź całość w maszynie do lodów, jeśli taką posiadasz. Możesz też umieścić całość w zamkniętym pojemniku, a następnie włożyć do zamrażarki, mieszając co najmniej raz na 5–7 godzin, aby kryształy były regularne, a masa gładka i jednolita.

 

Porady żywieniowe

 

Jeżeli lubisz bardziej wyraźny smak mrożonego jogurtu, dodaj mniej cukru.

Możesz wzbogacić mrożony jogurt, dodając owoce do smaku. Świeże owoce, które są odpowiednie dla nerek, to: truskawki, jagody, borówki, gruszki i jabłka. Garść jagód dziennie dla pacjentów otrzymujących dializy.

Można też po prostu zamrozić pakowany jogurt w pojemniku. Ostrożnie włóż (drewniany lub plastikowy) patyczek do lodów do środka zamkniętego pojemnika i włóż do zamrażarki. Gdy jogurt jest całkowicie zamarznięty, usuń folię i pojemnik, aby uzyskać odświeżającą przekąskę. Smacznego!