Trzymaj się swojej diety.
Ze względu na środki zapobiegające dotyczące koronawirusa w stacjach dializ Twój tryb leczenia może ulec zmianie. Dlatego bardzo ważne jest, abyś był zdyscyplinowany w swojej diecie, a szczególnie dbał o poziom spożycia płynów, potasu i fosforu. Oto kilka zaleceń dotyczących radzenia sobie z odżywianiem w domu.
Przwodnik po zakupach
Jeśli to możliwe, nie powinieneś robić zakupów, aby zmniejszyć ryzyko infekcji. Poproś rodzinę lub znajomych o wsparcie lub wybierz usługę dostawy. Nie zaniedbuj swojej diety i przestrzegaj zaleceń lekarza lub dietetyka. Warto wziąć pod uwagę kilka kwestii:
- Zaplanuj właściwie i napisz listę zakupów, aby nic nie zostało zapomniane
- Upewnij się, że masz wystarczające zapasy na 14 dni
- Kupuj żywność o przedłużonym okresie trwałości lub w puszkach, ale unikaj żywności przetworzonej
- Uważaj na długotrwałe produkty, takie jak fasola lub groszek, ponieważ są bogate w fosfor i potas, spożywaj tylko umiarkowanie, a nie przez dłuższy czas między kolejnymi zabiegami
Kiedy zamawiasz dostawę jedzenia, powinieneś unikać bezpośredniego kontaktu z osobą, która przynosi Twoje artykuły spożywcze. Zachowaj odpowiednią odległość, unikając pozdrowienia z bezpośrednim kontaktem. Po otrzymaniu żywności wyjmij ją z opakowania i wyrzuć je. Przed dotknięciem jedzenia należy umyć ręce mydłem i wodą przez co najmniej 20 sekund
Zalecenia dotyczące listy zakupów:
- Warzywa: kupuj je zarówno surowe, jak i mrożone
- Węglowodany: na liście zakupów nie powinno zabraknąć ryżu, makaronu, chleba (do zamrożenia)
- Mięso i ryby: jeśli zdecydujesz się kupić świeże mięso i ryby, zamroź porcję i spożyj świeże w ciągu kilku dni
- Owoce: owoce łatwo psują się, kupuj świeże (i niedojrzałe), unikaj owoców o wysokim stężeniu potasu, takich jak banan lub kiwi, rób zapasy owoców w puszkach (zawsze w soku, unikaj syropu)
- Jajka: nie powinno ich zabraknąć w spiżarni, jeśli przechowujesz je w lodówce, będzie trwać dłużej
- Nabiał: Kup mleko o długiej żywotności. Wśród produktów mlecznych najlepszą opcją jest ser peklowany
Jak obchodzić się z jedzeniem
Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) nie ma naukowych dowodów na to, że żywność przenosi nowego wirusa SARS-CoV-2. Możesz nadal kupować i jeść produkty przyjazne nerkom.
- Niemniej jednak zalecamy stosowanie rygorystycznych środków higieny, szczególnie podczas obchodzenia się z surową żywnością
- Podczas przygotowywania żywności dokładnie myj jedzenie, ręce, powierzchnie kuchenne i sprzęty kuchenne, takie jak noże i deski do krojenia, gorącą wodą z mydłem
- Używaj różnych przyborów, takich jak noże i deski do krojenia, do surowej i gotowanej żywności
- Gotowanie lub podgrzewanie żywności może być dodatkowym środkiem bezpieczeństwa, ponieważ wirus jest wrażliwy na ciepło
- Świeżą i łatwo psującą się żywność przechowuj w lodówce, aby trwała dłużej
- Wykorzystaj zamrażarkę, aby zachować trochę jedzenia na dłużej
Kliknij tutaj, by przejrzeć materiały online dotyczące odżywiania NephroCare z przydatnymi informacjami i przepisami.