Źródłem energii są głównie węglowodany i tłuszcze. U pacjentów cierpiących na niewydolność nerek istnieje większe ryzyko wysokiego poziomu cholesterolu. Dlatego lekarz może zalecić pacjentowi unikanie pokarmów bogatych w tłuszcze nasycone i cholesterol. Aby ustalić zawartość tłuszczu i cholesterolu w produktach, należy uważnie czytać etykiety produktów spożywczych. Pacjentom zaleca się spożywanie produktów bogatych w tłuszcze nienasycone wysokiej jakości, takie jak oliwa z oliwek lub ryby. Jeśli pacjent cierpi na cukrzycę, należy ograniczyć spożywanie słodyczy. Zalecenia dietetyka mają szczególne znaczenie w przypadku osób chorych na cukrzycę.
Jeśli pacjent nie spożywa odpowiedniej ilości węglowodanów i tłuszczy, organizm za źródło energii uzna białka, co wiąże się z ryzykiem utraty tkanki mięśniowej wskutek uwalniania białek.
Przyjmowanie niewystarczającej ilości białek może doprowadzić do niedożywienia, utraty wagi, osłabienia mięśni i pogorszenia stanu zdrowia. W przypadku pacjentów leczonych dializami niedożywienie stanowi poważne zagrożenie. Przed rozpoczęciem dializ nefrolog być może zalecał Ci, aby przejść na dietę niskobiałkową w celu utrzymania czynności nerek. Aktualnie jednak priorytety żywieniowe są inne. Większości pacjentów zaleca się możliwe jak największe spożycie „wysokiej jakości” produktów białkowych (np. drobiu, ryb, wołowiny).