We wczesnych stadiach PChN, zdrowa dieta obejmuje różnorodne produkty zbożowe, w szczególności produkty pełnoziarniste, świeże owoce i warzywa. Należy pamiętać, że do właściwego funkcjonowania organizmu konieczne jest zapewnienie odpowiedniej ilości energii.
Głównym źródłem energii są węglowodany i tłuszcze, przy czym należy pamiętać o unikaniu spożywania tłuszczów nasyconych i produktów zawierających cholesterol. Lepiej jest je zastąpić produktami zawierającymi tłuszcze nienasycone (np. oliwa z oliwek i ryby).
Jedną z koniecznych zmian w diecie często jest ograniczenie spożywania białek. Pomaga to w podtrzymaniu czynności nerek i obniżeniu poziomu niepożądanych substancji we krwi. Produktami o szczególnie wysokiej zawartości białek są mięso, ryby, drób, jaja i nabiał.
Jeśli poziom wydalania moczu jest prawidłowy, nie ma konieczności ograniczania spożycia płynów. Niemniej należy ograniczyć spożycie sodu. Sól wiąże wodę. Przez to zwiększa się zapotrzebowanie organizmu na płyny. Sód znajduje się głównie w soli kuchennej, daniach gotowych (np. kiełbasie, konserwach, mrożonej pizzy), jak również w chlebie, serze, szynce itd. Sól kuchenną należy zastąpić ziołami i innymi przyprawami oraz w miarę możliwości przygotowywać posiłki ze świeżych produktów.