Przepisy

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

łatwy
Etap PNN: HD
Źródło: Germany

Składniki (16 Porcje)

  • 375 g marchewki
  • 4 jaja
  • 250 g cukru
  • 250 ml bezsmakowego oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 200 g zmielonych migdałów
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Tłuszcz do nasmarowania formy

Polewa:

  • 100 g cukru pudru
  • 1 saszetka cukru waniliowego
  • Śmietana 30%
  • Odrobina soku z cytryny

 

Wartości odżywcze (na jedną porcję)

Kalorie408 kcal
Tłuszcz25 g
Sód85 mg
Węglowodany37 g
Białko9 g
Fosfor159 mg
Potas1,000 mg
Zawartość płynów50 ml

Wskazówki

Zetrzyj drobno marchewki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg).

Ubij jaja, cukier, olej i cynamon mikserem ręcznym. Dodaj startą marchewkę i zmielone migdały. Dodaj do siebie mąkę i proszek do pieczenia, a następnie równo wmieszaj pozostałe składniki.

Wlej otrzymaną mieszankę do okrągłej formy posmarowanej tłuszczem i piecz przez ok. 40 minut.

Po upieczeniu odstaw ciasto do ostygnięcia.

Polewa: Zmieszaj cukier puder z cukrem waniliowym. Wlej śmietanę i sok z cytryny do miski i ubijaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj cukier. Polej górę i boki schłodzonego ciasta.

Porady żywieniowe

Aby zmniejszyć zawartość potasu, namocz startą marchewkę w wodzie. Aby zmniejszyć zawartość cukru, możesz nie dodawać polewy. Ciasto i tak będzie smakować wyśmienicie! W razie potrzeby możesz zmniejszyć ilość cukru w mieszance.