Przepisy
Składniki (2 Porcje)
- 100 g grzybów shiitake
- 2 cebule dymki
- 1 kawałek imbiru (ok. 8 g)
- 1 łyżka sezamu
- 3 jajka 1 łyżka sosu sojowego (light, w miarę możliwości)
- 1 łyżka oleju sezamowego
- Szczypiorek (zależnie od preferencji)
Wartości odżywcze (na jedną porcję)
Wskazówki
Usuń nóżki grzybów i drobno posiekaj główki. Posiekaj cebule dymki w cienkie krążki, obierz imbir i drobno posiekaj. Powoli praż sezam na patelni bez dodawania tłuszczu, aż stanie się lekko brązowy, a następnie odłóż do ostygnięcia.
Ubij jajka, sos sojowy i 2 łyżki cukru. Usmaż grzyby w oleju sezamowym w wysokiej temperaturze, a następnie dodaj cebule dymki i imbir, smażąc razem przez chwilę. Ustaw średni ogień, dodaj ubite jajka i pozwól masie powoli ściąć się. Pozostaw gotowy omlet na kilka chwil na talerzu, aby mógł ostygnąć. Następnie ostrożnie zawiń całość i pokrój po przekątnej na grube kawałki.
Serwuj na talerzu przyozdobionym prażonym sezamem i szczypiorkiem.
WSKAZÓWKA: Jeżeli zawinięte omlety nie będą chciały zachować kształtu, możesz ostrożnie związać je pędem szczypiorku lub posłużyć się wykałaczką.
Porady żywieniowe
If the rolled-together omelettes do not keep their shape, you can carefully tie them together with a blade of chive - or use a toothpick.