Przepisy
Składniki (4 Porcje)
- 7 łyżek oliwy
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 20 pomidorów koktajlowych
- 1 ogórek
- 1 czerwona cebula
- 1 pęczek bazylii
- 300 g ciabatty
- 2 ząbki czosnku
- 40 g orzeszków piniowych, cukier, sól i pieprz
Wartości odżywcze (na jedną porcję)
Kalorie478 kcal
Tłuszcz27 g
Sód508 mg
Węglowodany48 g
Białko10 g
Fosfor151 mg
Potas495 mg
Zawartość płynów198 ml
Wskazówki
W celu przygotowania sosu wymieszaj 3 łyżki oliwy z miodem i octem balsamicznym. Umyj pomidory i przekrój je na pół. Obierz ogórka i przekrój wzdłuż na pół. Pokrój połówki ogórka na kawałki. Zerwij i posiekaj liście bazylii. Obierz cebulę i pokrój w cienkie paski. Dodaj wszystko do miski z sosem. Pokrój chleb na niewielkie kawałki. Obierz czosnek i drobno posiekaj. Podsmaż na patelni chleb z czosnkiem, orzeszkami piniowymi i pozostałą ilością oliwy. Dodaj całość do sałatki z ogórkiem i pomidorem, a następnie ostrożnie wymieszaj. Dodaj sól, pieprz i cukier do smaku.