Przepisy

Składniki (4 Porcje)

  • 7 łyżek oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 20 pomidorów koktajlowych
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek bazylii
  • 300 g ciabatty
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g orzeszków piniowych, cukier, sól i pieprz

Wartości odżywcze (na jedną porcję)

Kalorie478 kcal
Tłuszcz27 g
Sód508 mg
Węglowodany48 g
Białko10 g
Fosfor151 mg
Potas495 mg
Zawartość płynów198 ml

Wskazówki

W celu przygotowania sosu wymieszaj 3 łyżki oliwy z miodem i octem balsamicznym. Umyj pomidory i przekrój je na pół. Obierz ogórka i przekrój wzdłuż na pół. Pokrój połówki ogórka na kawałki. Zerwij i posiekaj liście bazylii. Obierz cebulę i pokrój w cienkie paski. Dodaj wszystko do miski z sosem. Pokrój chleb na niewielkie kawałki. Obierz czosnek i drobno posiekaj. Podsmaż na patelni chleb z czosnkiem, orzeszkami piniowymi i pozostałą ilością oliwy. Dodaj całość do sałatki z ogórkiem i pomidorem, a następnie ostrożnie wymieszaj. Dodaj sól, pieprz i cukier do smaku.