Przepisy
Składniki (10 Porcje)
- ok. 1,5 l wody
- 680 g wiśni w słoiku
- 150 g cukru
- 6 goździków
- 1 cytryna (pokrojona)
- Sól 1 laska cynamonu
- 150 ml śmietany kremówki (30% tłuszczu)
- 50 g mąki
Wartości odżywcze (na jedną porcję)
Wskazówki
Odsącz płyn ze słoika z wiśniami.
Zagotuj wodę z wiśniami.
Dopraw do smaku cukrem, goździkami, cytryną i szczyptą soli, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. M
ieszaj mąkę i śmietanę w misce, aż uzyskasz gładką konsystencję. Dodaj chochelkę zupy i dokładnie wmieszaj (zapobiegnie to ścięciu się mieszanki).
Przelej mieszankę do rondla i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 3–4 minuty.
Przed podaniem wyjmij goździki i plasterki cytryny.
Zupę można jeść na ciepło lub na zimno, ale latem najlepiej smakuje schłodzona. A zatem warto poczekać, aż osiągnie odpowiednią temperaturę. Podawaj osobno, z bitą śmietaną lub z lodami waniliowymi.
Porady żywieniowe
Dla urozmaicenia zupę można przygotować z owoców leśnych, truskawek lub ich połączenia.
Ta nieco kwaśna zupa wiśniowa na zimno smakuje najlepiej gorącym latem, a jej przygotowanie jest łatwe. Węgierski letni smak: pyszna i orzeźwiająca, ponadto chłodzi i nawadnia.