Przepisy
Składniki (4 Porcje)
- 2 małe cebule (60 g)
- 2 ząbki czosnku
- 2–3 pomidory (200 g)
- 2 małe żółte cukinie (200 g)
- 2 małe zielone cukinie (200 g)
- 50 g zielonych oliwek bez pestek
- 4 łyżki oliwy
- 100 ml bulionu warzywnego
- 2 gałązki rozmarynu
- 4 gałązki tymianku
- Sól, pieprz
- 1/2 pęczka bazylii pokrojonego w paski
- Odłóż kilka liści, które posłużą jako dekoracja
Wartości odżywcze (na jedną porcję)
Wskazówki
Obierz i posiekaj cebule. Obierz czosnek i drobno posiekaj. Umyj i wysusz pomidory, a następnie pokrój je w kostkę. Umyj i pokrój cukinię na plasterki o grubości ok. 3 mm. Pokrój oliwki. Rozgrzej oliwę w rondlu. Smaż posiekane cebule na oliwie, aż się zeszklą.
Dodaj posiekany czosnek, kawałki pomidora oraz gałązki rozmarynu i tymianku, a następnie lekko podsmaż. Dodaj bulion warzywny. Dodaj pokrojoną cukinię oraz oliwki i pozostaw na wolnym ogniu na ok. 5 minut. Wyjmij tymianek i rozmaryn. Pokrój bazylię na cienkie paseczki i dodaj tuż przed podaniem.
W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem do smaku.
Warzywa po śródziemnomorsku to wyśmienite danie serwowane ze świeżym białym pieczywem, rybą lub mięsem oraz dodatkami, np. kaszą kuskus, polentą czy makaronem.
Porady żywieniowe
Dodanie podczas smażenia czosnku lub przypraw, takich jak papryka, curry w proszku, kurkuma itp. nadaje potrawie znacznie intensywniejszy smak. W procesie smażenia uwalniane są olejki eteryczne, dlatego pamiętaj, aby czosnek i przyprawy smażyć przez krótki czas, szybko dodając pozostałe składniki, aby zapewnić optymalny aromat. Pamiętaj, że smażenie warzyw powinno odbywać się w drodze wyjątku. Aby obniżyć zawartość potasu w ziemniakach, należy je pokroić, namoczyć (przez co najmniej 2 godziny) i ugotować (najlepiej zmieniając wodę).