Przepisy
Składniki (4 Porcje)
- 1 ogórek
- Sól
- 1 pęczek czosnku niedźwiedziego
- 150 g jogurtu greckiego (10% tłuszczu)
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
- Pieprz
- 2 kromki chleba tostowego
- 100 g czerwonej papryki
- 2 cebule dymki
- 50 g sera feta
Wartości odżywcze (na jedną porcję)
Kalorie164 kcal
Tłuszcz11 g
Sód269 mg
Węglowodany10 g
Białko5 g
Fosfor97 mg
Potas286 mg
Wskazówki
Umyć i zetrzeć na tarce ogórka, dodać sól i odstawić na 10 minut. Następnie odlać wodę (odciskając ogórka).
Umyć i osuszyć czosnek, pociąć go i wymieszać z ogórkiem. Wymieszać jogurt z octem winnym i łyżeczką oliwy, dodać sól i pieprz do smaku.
Połączyć z ogórkiem wymieszanym z czosnkiem. Paprykę pokroić w małą kostkę, cebulę na małe krążki, a ser feta pokruszyć.
Następnie pokroić chleb tostowy w kostkę, opiec go na patelni, używając pozostałej ilości oliwy.
Przed podaniem tzatziki można ozdobić przygotowanymi grzankami, papryką, cebulą dymką i serem feta.
Porady żywieniowe
Zamiast jogurtu greckiego można również użyć zwykłego jogurtu zmieszanego z kwaśną śmietaną.