Przepisy
Składniki (16 Porcje)
- 500 g mąki
- 5 g soli
- 15 g świeżych drożdży (ewentualnie 7 g suchych drożdży z saszetki)
- 100 ml ciepłej wody
- 4 jaja
- 80 ml oliwy z oliwek
- 100 g cukru
- Skórka z 1 cytryny
- Skórka z 1 pomarańczy
- 4 jaja ugotowane na twardo (kurze lub przepiórcze) do celów dekoracyjnych
Wartości odżywcze (na jedną porcję)
Wskazówki
Wymieszaj drożdże z odrobiną ciepłej wody i odstaw na 10 minut. W międzyczasie przesiej mąkę do miski, wymieszaj z solą i zrób wgłębienie pośrodku. Ubij 3 jaja w osobnej misce. Następnie dodaj mieszankę drożdży, pozostałą ciepłą wodę, ubite jaja, oliwę z oliwek, cukier oraz skórki cytryny i pomarańczy do wymieszanej z solą mąki. Ugniataj rękoma, aby uzyskać miękkie, gładkie ciasto. Może potrwać do 10 minut, zanim ciasto stanie się naprawdę miękkie, plastyczne i nieklejące.
Przykryj ciasto i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu do czasu aż dwukrotnie zwiększy objętość (w zależności od miejsca przechowywania może trwać to od 1 do 2 godzin).
Następnie umieść ciasto na powierzchni lekko pokrytej mąką, podziel na cztery równe części i uformuj kulki. Zgnieć otrzymane kulki na stolnicy i palcami zrób małe głębienia w środku każdego kawałka. W następnej kolejności włóż ugotowane na twardo jajka w każdy kawałek ciasta. Umieść całość na formie (ewentualnie dwóch) wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i odstaw na kolejną godzinę.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (grzałka górna/dolna).
Ubij jedno jajo i posmaruj nim ciasto. Piecz w piekarniku przez 20–25 minut, aż ciasto wyrośnie i nabierze złotej barwy. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia na kratce do pieczenia. Każdy kawałek to 4 porcje.
Que aproveche!
Lista nie uwzględnia jaj wykorzystywanych do celów dekoracyjnych. Według tradycji należy je upiec i wręczyć jako prezent lub zjeść na Wielkanoc. Jak w przypadku większości tradycyjnych potraw, mamy jednak mnóstwo możliwości. Często zdarza się, że tylko jedna, lekko większa „Mona” jest pieczona. Czasem ciasto formuje się też w kształt króliczka, kurczęcia czy owieczki. W przypadku zaprezentowanej nowoczesnej wersji ogranicza nas jedynie wyobraźnia.
Porady żywieniowe
Zamiast tradycyjnych, prawdziwych jaj do dekoracji użyć można jaj czekoladowych (oczywiście po upieczeniu, pamiętając o zawartości potasu), cukru ozdobnego czy też lukru.