Przepisy
Składniki (8 Porcje)
- 1,5-2 kg pieczeni wieprzowej ze skórką (niepeklowana)
- 5 g goździków
- 250 g miodu
- 50 g brązowego cukru
- 100 g masła
Wartości odżywcze (na jedną porcję)
Wskazówki
Rozgrzej piekarnik (175°C/z termoobiegiem – 150°C) Umyj i osusz mięso. Wykonaj nacięcia w kształcie diamentów na skórce i nafaszeruj goździkami. Umieść kawałek pieczeni wieprzowej na tacy piekarnika (nie na papierze).
Powoli podgrzewaj miód, cukier i masło w rondlu, do czasu aż masło roztopi się a cukier rozpuści. Polej mięso otrzymaną glazurą i piecz w piekarniku przez około 1,5 godziny (dokładny czas pieczenia zależy od piekarnika i grubości mięsa).
Podgrzewaj pozostałą glazurę na wolnym ogniu i polewaj nią mięso co 15 minut. Włącz funkcję grillowania na ostatnie 5 minut, aby skórka uległa karmelizacji i stała się chrupiąca. Wyjmij pieczeń z piekarnika i odłóż na bok na około 15 minut przed pokrojeniem.
Podaj z dodatkiem chrupiących plasterków ziemniaków ułożonych warstwami, z tymiankiem.
INFORMACJA: Peklowane mięso odznacza się dużą zawartością soli, dlatego uwzględniliśmy to podczas obliczania wartości odżywczych. Ale nie przejmuj się, skórka nadal będzie wyśmienicie chrupka.
Porady żywieniowe
Cured meat has a high salt content and that is why we are assuming cured meat when calculating the nutritional values. But don’t worry, the crust will still be wonderfully crispy.