Przepisy
Składniki (3 Porcje)
- 240 g udźca wieprzowego
- 400 g piersi z kurczaka
- 1 cukinia
- 4 cebule
Marynata do mięsa:
- 8 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki cząbru
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka białego pieprzu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżeczka werbeny
Marynata do cukinii:
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka mokka białego pieprzu
- szczypta czerwonej papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Wartości odżywcze (na jedną porcję)
Wskazówki
Aby przygotować marynatę, wymieszaj dokładnie składniki z odrobiną oliwy z oliwek, a następnie pokrój mięso na spore kawałki. Wlej marynatę do dwóch misek po połowie, następnie włóż wieprzowinę do jednej, a kurczaka do drugiej. Polej obie porcje mięsa oliwa z oliwek, tak aby były całkowicie zalane, a następnie dokładnie wymieszaj, żeby marynata dostała się do wszystkich części mięsa. Przykryj folią i odstaw do lodówki na jeden dzień.
Pokrój cukinię w plastry o grubości palca, a następnie podziel je na ćwiartki. Posyp kawałki cukinii przyprawami, polej odrobiną oliwy z oliwek, przykryj i także odstaw na jeden dzień. Pokrój cebule w ósemki, aby umieścić je na szaszłyku. Kawałki cebuli można tez poprzekrawać na pól.
Umieść na patyku do szaszłyka lub metalowym rożnie najpierw cebule, potem mięso i cukinie. Powtórz te kolejność jeszcze dwa razy. Gotowe szaszłyki opiekaj na grillu lub w piecu, aż się zarumienią.