Przepisy
Składniki (4 Porcje)
- 400 g pstrąga
- 2 ząbki czosnku
- 50 g mąki
- 100 g migdałów
- 100 ml śmietany
- sok z ½ cytryny
- 100 g masła
- 500 ml oliwy smakowej (z estragonem, rozmarynem lub tymiankiem)
Wartości odżywcze (na jedną porcję)
Kalorie686 kcal
Tłuszcz58 g
Sód76 mg
Węglowodany12 g
Białko31 g
Fosfor390 mg
Potas629 mg
Zawartość płynów102 ml
Wskazówki
Oczyść i przygotuj rybę. Skrop ją sokiem z cytryny i posmaruj oliwą smakową. Pozostaw na 20 minut. Osusz rybę, a następnie obtocz ją w mące i usmaż z obu stron na gorącym maśle. Dodaj zmiażdżony czosnek. Umieść łuskane migdały obok ryby i podsmaż przez kilka minut, aż osiągną kolor brązowy. Wlej śmietanę i gotuj, aż zgęstnieje. Podawaj z ryżem gotowanym na parze.
Porady żywieniowe
Możesz użyć innych ryb słodkowodnych, np. karpia, karasia czy leszcza.