Przepisy

Składniki (4 Porcje)

  • 400 g pstrąga
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g mąki
  • 100 g migdałów
  • 100 ml śmietany
  • sok z ½ cytryny
  • 100 g masła
  • 500 ml oliwy smakowej (z estragonem, rozmarynem lub tymiankiem)

Wartości odżywcze (na jedną porcję)

Kalorie686 kcal
Tłuszcz58 g
Sód76 mg
Węglowodany12 g
Białko31 g
Fosfor390 mg
Potas629 mg
Zawartość płynów102 ml

Wskazówki

Oczyść i przygotuj rybę. Skrop ją sokiem z cytryny i posmaruj oliwą smakową. Pozostaw na 20 minut. Osusz rybę, a następnie obtocz ją w mące i usmaż z obu stron na gorącym maśle. Dodaj zmiażdżony czosnek. Umieść łuskane migdały obok ryby i podsmaż przez kilka minut, aż osiągną kolor brązowy. Wlej śmietanę i gotuj, aż zgęstnieje. Podawaj z ryżem gotowanym na parze.

Porady żywieniowe

Możesz użyć innych ryb słodkowodnych, np. karpia, karasia czy leszcza.