Przepisy
Składniki (4 Porcje)
- 1 kg karpia (świeży, w całości)
- 150 g stopionego masła
błękitny sos:
- 2 l wody
- 2 łyżki soli
- plasterki cytryny
- 1/8 l octu winnego (125 ml)
- 5 łyżek białego wina (50 ml)
- 1 łyżeczka cukru
- stopione masło
- pietruszka do dekoracji (15 g)
Danie dodatkowe:
- 800 g ziemniaków (najlepiej twardych) pokrojonych w kostkę, namoczonych i ugotowanych
Wartości odżywcze (na jedną porcję)
Kalorie833 kcal
Tłuszcz51 g
Sód348 mg
Węglowodany41 g
Białko48 g
Fosfor785 mg
Potas1,810 mg
Zawartość płynów660 ml
Wskazówki
Przygotuj błękitny bulion ze wszystkich składników, gotując je w dużym garnku przez 15 minut. Umieść umytą rybę w gorącym bulionie. Zmniejsz ogień i pozwól, aby ryba nabrała aromatu. Czas przygotowania wynosi ok 30–40 minut. Wyjmij rybę z bulionu i umieść ją na rozgrzanej tacce. Wylej na rybę stopione masło i udekoruj pietruszką oraz plasterkami cytryny. Przygotuj ziemniaki zgodnie z przyjętymi zasadami. Posłużą one jako danie dodatkowe.