Przepisy
Składniki (2 Porcje)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 100 g cukinii
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szczypta soli i pieprzu
- 200 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka oleju
- 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie (425 g)
- 180 g makaronu spaghetti
- 1/2 pęczka bazylii
- 1 szczypta cukru
- 50 g startego twardego sera (np. parmezanu)
Wartości odżywcze (na jedną porcję)
Wskazówki
Posiekaj drobno cebulę i czosnek, umyj i zetrzyj cukinię na tarce. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek, podsmażaj pół cebuli i cukinię przez 3 minuty. Dopraw solą i pieprzem, odstaw do ostygnięcia. Połącz mięso mielone z mieszaniną cukinii, jajka i bułki tartej. Dopraw mieszaninę do smaku i uformuj niewielkie kotlety (o średnicy ok. 2 cm) zwilżonymi dłońmi. Rozgrzej na patelni olej i smaż kotlety przez ok. 5 minut przed zdjęciem ich z patelni. Połącz mięso mielone z mieszaniną cukinii, jajka i bułki tartej. Dopraw mieszaninę do smaku i uformuj niewielkie kotlety (o średnicy ok. 2 cm) zwilżonymi dłońmi. Rozgrzej na patelni olej i smaż kotlety przez ok. 5 minut przed zdjęciem ich z patelni. Przygotuj spaghetti według instrukcji na opakowaniu. Drobno posiekaj bazylię i dodaj ją do sosu. Przypraw sos solą, pieprzem i odrobiną cukru do smaku. Odsącz makaron i wymieszaj go z sosem. Możesz również posypać danie startym serem.
Porady żywieniowe
Dla osób kontrolujących ilość fosforanów w diecie — można zrezygnować z sera lub zastąpić go rodzajem sera o obniżonej zawartości fosforanów, np. mozzarellą.