Przepisy

Składniki (6 Porcje)

Babeczki:

  • 120 g mąki pszennej
  • 125 g cukru pudru
  • 125 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 saszetka drożdży

Polewa:

  • 150 g cukru pudru
  • 20 cl soku z cytryny
  • biały cukier perlisty do dekoracji

Wartości odżywcze (na jedną porcję)

Kalorie458 kcal
Tłuszcz20 g
Sód32 mg
Węglowodany64 g
Białko5 g
Fosfor79 mg
Potas139 mg
Zawartość płynów51 ml

Wskazówki

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Przygotuj foremki, umieszczając w środku papilotki. Stop masło. Korzystając z trzepaczki elektrycznej, ubijaj jajka z cukrem do uzyskania jasnego koloru i gładkiej konsystencji. Podczas ubijania stopniowo dodawaj masło. Następnie dodaj mąkę z drożdżami, delikatnie mieszając. Gdy ciasto będzie gładkie i jednolite, wypełnij nim foremki do połowy i piecz przez 15 minut. Przed wyjęciem z foremek odczekaj, aż ostygną. Następnie ułóż je na tacce i poczekaj, aż całkowicie wystygną. Przygotuj polewę. Stopniowo mieszaj cukier puder z sokiem z cytryny, aż otrzymasz błyszczącą i gładką masę. Używając łyżki lub łopatki, udekoruj babeczki polewą, a następnie posyp cukrem perlistym. Poczekaj, aż stwardnieją i ciesz się wyśmienitym smakiem. Babeczki można przechowywać przez kilka dni w szczelnym pojemniku.