Przepisy

Składniki (4 Porcje)

  • 600 ml herbaty owocowej
  • 325 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 40 g cukru
  • 50 g bitej śmietany (40% tłuszczu)

Wartości odżywcze (na jedną porcję)

Kalorie113 kcal
Tłuszcz5 g
Sód6 mg
Węglowodany15 g
Białko1 g
Fosfor27 mg
Potas159 mg
Zawartość płynów230 ml

Wskazówki

Zaparz herbatę, dodaj cukier i poczekaj, aż ostygnie. Następnie dodaj do herbaty rozmrożone lub świeże truskawki i przecieraj, aż uzyskasz kremową konsystencję. Dodaj bitą śmietanę i wymieszaj całość.

Porady żywieniowe

Przepis ten można wykorzystać również w połączeniu z innymi owocami, np. malinami, brzoskwinią, czarną porzeczką lub mango.