Przepisy
Składniki (4 Porcje)
- 600 ml herbaty owocowej
- 325 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 40 g cukru
- 50 g bitej śmietany (40% tłuszczu)
Wartości odżywcze (na jedną porcję)
Kalorie113 kcal
Tłuszcz5 g
Sód6 mg
Węglowodany15 g
Białko1 g
Fosfor27 mg
Potas159 mg
Zawartość płynów230 ml
Wskazówki
Zaparz herbatę, dodaj cukier i poczekaj, aż ostygnie. Następnie dodaj do herbaty rozmrożone lub świeże truskawki i przecieraj, aż uzyskasz kremową konsystencję. Dodaj bitą śmietanę i wymieszaj całość.
Porady żywieniowe
Przepis ten można wykorzystać również w połączeniu z innymi owocami, np. malinami, brzoskwinią, czarną porzeczką lub mango.