Przepisy
Składniki (2 Porcje)
- 2 filety z łososia ze skórą (ok. 150 g na osobę)
- 2 cykorie sałatowe
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Sól
- Pieprz
- Sok z cytryny, zależnie od preferencji
Wartości odżywcze (na jedną porcję)
Wskazówki
Umyj cykorię sałatową i przekrój wzdłuż na cztery części. W razie potrzeby usuń twardą łodygę znajdującą się pośrodku. Obsmaż ćwiartki cykorii na patelni z 1 łyżką oliwy z oliwek na wolnym ogniu, aż nabiorą żółto-złotego koloru i staną się stosunkowo miękkie.
Lekko dopraw filety z łososia solą i pieprzem, obsmaż na drugiej patelni skórą skierowaną do dołu, z odrobiną oliwy , a następnie zmniejsz temperaturę.
Smaż filety bez przewracania na drugą stronę, aż będą gotowe (w zależności od grubości). W ten sposób w miejscu skóry powstanie lekka skorupka, a druga strona będzie lekko ugotowana. Ryba pozostanie soczysta, a w idealnej sytuacji będzie mieć lekko półprzezroczysty środek. Ułóż 4 ćwiartki cykorii włoskiej i po jednym filecie z łososia na talerzu. W zależności od preferencji skrop cykorię odrobiną oliwy z oliwek, a łososia sokiem z cytryny.
Podawaj na ciepło lub na zimno. Smacznego!
Porady żywieniowe
Dokładnie namocz pokrojoną cykorię sałatową przed smażeniem, aby zmniejszyć ilość potasu. Pozostaw do oschnięcia lub osusz ręcznikiem przed umieszczeniem na patelni.
W zależności od preferencji możesz doprawić cykorię włoską odrobiną octu balsamicznego przy układaniu na talerzu. Lekko słodki smak bardzo dobrze komponuje się z potrawą.