Przepisy
Składniki (12 Porcje)
- 150 g miąższu dyni piżmowej
- 1 kwaśne jabłko
- 1 łyżka soku z cytryny
- 150 g mąki
- 75 g mielonych orzechów włoskich
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 szczypta mielonego cynamonu
- 1 jajko
- 125 g cukru
- 80 ml oleju roślinnego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 175 ml kwaśnej śmietany
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
Wartości odżywcze (na jedną porcję)
Wskazówki
Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg), wyłóż formę do muffinek papilotkami. Drobno zetrzyj miąższ dyni piżmowej. Obierz jabłko i pokrój je w ćwiartki, usuń gniazdo nasienne, drobno zetrzyj jabłko, a następnie wciśnij sok z cytryny i wmieszaj masę jabłkową w masę dyniową. Wymieszaj mąkę, mielone orzechy, proszek do pieczenia, cynamon, dynię piżmową i jabłko w misce. Lekko roztrzep jajko w oddzielnej misce. Dodaj cukier, olej, cukier waniliowy i kwaśną śmietanę, a następnie dobrze wszystko wymieszaj. Dodaj do mieszaniny mąkę i energicznie ją wmieszaj. Rozłóż masę równo w papilotkach i posyp je na wierzchu posiekanymi orzechami. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 25 minut na złoty kolor. Wyjmij muffinki z piekarnika, odstaw do ostygnięcia na blasze na kilka minut, a następnie ostudź na kratce. Aby zmniejszyć ilość fosforanów, zamiast proszku do pieczenia użyj kremu z kamienia winnego. Jeśli chcesz, możesz użyć innych rodzajów mąki, np. zastąpić połowę mąki mąką pełnoziarnistą, a następnie dodać większą ilość płynu do masy w razie konieczności. Muffinki będą bardziej płaskie, ale smak będzie taki sam.
Porady żywieniowe
Dla osób kontrolujących ilość potasu w diecie — można zastąpić mielone orzechy taką samą ilością mąki.