Przepisy
Schab z żeberkami pieczony w ziołach, ze śmietanowym sosem z morelami
umiarkowanySkładniki (8 Porcje)
- 8 kawałków schabu z żeberkami
Marynata:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście świeżej szałwii
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 2 łyżeczki kwiatu kopru włoskiego (lub 1/2 łyżki zmielonych nasion kopru włoskiego)
- 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
Sos:
- 30 g suszonych moreli
- 250 ml wody
- 175 ml wytrawnego wina białego
- 350 ml bulionu z kurczaka
- 200 ml śmietany (40% tłuszczu)
- 1,5 łyżeczki świeżo posiekanego tymianku
- 2 łyżeczki zagęstnika do sosów
- Sól
- Świeżo zmielony pieprz
Wartości odżywcze (na jedną porcję)
Wskazówki
Wspaniały smak pieczeni zawdzięczamy marynacie z ziół i kopru włoskiego. Mięso należy namoczyć przez noc w marynacie. W związku z tym trzeba przygotować ją dzień wcześniej.
Marynata: Posiekaj drobno zioła. Zmieszaj wszystkie składniki w niewielkiej misce, aby otrzymać pastę. Pokryj mięso pastą i dokładnie wetrzyj. Umieść w brytfannie lub formie stroną kostną skierowaną do dołu, zakryj i pozostaw na noc w lodówce.
Na 2 godziny przed umieszczeniem mięsa w piekarniku wyjmij brytfannę z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej. Umieść półkę na środku piekarnika i rozgrzej piekarnik do temperatury 230°C. Piecz mięso przez 20–30 min. Zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez następne 20–30 min, aż mięso będzie dokładnie upieczone (czas różni się w zależności od piekarnika i grubości mięsa).
Wyjmij z piekarnika i umieść na desce, luźno zakryj folią i odstaw na kolejne 15–25 min.
Sos: Podczas pieczenia mięsa namocz morele w ciepłej wodzie, aż zmiękną (20–30 min). Dokładnie wyciśnij, drobno pokrój i odstaw na bok. Przesącz wodę przez drobne sitko i zachowaj ją na później. Odsącz tłuszcz z formy i wlej do wina. Użyj drewnianej łopatki lub łyżki, aby oderwać kawałki, które przywarły. Umieść wszystko w rondlu i gotuj, aż płyn odparuje do około 75 ml (3–5 min). Przesącz przez drobne sitko i ponownie wlej płyn do rondla.
Dodaj do rondla morele, wodę, w której były moczone, bulion z kurczaka, 175 ml śmietany i tymianek. Gotuj, aż ciecz zredukuje się do 450–500 ml (około 15 min). Ubij zagęstnik z pozostałą ilością śmietany w niewielkiej misce i dokładnie wmieszaj do sosu. Gotuj na wolnym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje.
W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.