Przepisy
Składniki (4 Porcje)
- 100 g sałaty masłowej
- 50 g roszpunki warzywnej
- 100 g ogórka
- 50 g truskawek
- Sos do sałatki:
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szalotka
- Odrobina soli
- Odrobina pieprzu
Wartości odżywcze (na jedną porcję)
Kalorie126 kcal
Tłuszcz11 g
Sód82 mg
Węglowodany6 g
Białko1 g
Fosfor27 mg
Potas225 mg
Zawartość płynów87 ml
Wskazówki
Oczyść sałatę i przygotuj do spożycia.
Pokrój ogórka na cienkie plasterki.
Umyj truskawki, oczyść i pokrój na małe kawałki (na cztery lub osiem części).
W celu przygotowania sosu drobno posiekaj szalotkę i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Podawaj sałatkę w małych miskach, przybraną truskawkami i skropioną sosem.
Porady żywieniowe
Sałatka smakuje wyśmienicie także z malinami lub jagodami zamiast truskawek.