Przepisy
Składniki (2 Porcje)
- 150 g czerwonej kapusty
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 czerwonego jabłka, startego
- 3 łyżki octu malinowego
- Sól
- Pieprz
- Cukier
- 2-4 plasterki koziego sera (łącznie 60 g)
- Tymianek
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki kaparów
Wartości odżywcze (na jedną porcję)
Kalorie276 kcal
Tłuszcz18 g
Sód645 mg
Węglowodany22 g
Białko6 g
Fosfor240 mg
Potas314 mg
Zawartość płynów143 ml
Wskazówki
Drobno posiekaj czerwoną kapustę i podsmaż na oliwie z oliwek.
Przełóż do miski i wymieszaj ze startym jabłkiem i octem malinowym. Dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Połóż tymianek na kozi ser i piecz w piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 5-8 minut, aż stanie się ciepły.
Przełóż ciepły kozi ser do sałatki z czerwonej kapusty, dodaj miód i posyp kaparami pokrojonymi w ćwiartki.
Smacznego!
Porady żywieniowe
Namocz posiekaną kapustę przed smażeniem lub blanszowaniem w celu zmniejszenia ilości potasu.
Kapary są bardzo słone. Jeżeli musisz zwracać uwagę na ilość spożywanej soli, możesz zmniejszyć ich ilość lub całkowicie z nich zrezygnować. Sałatka będzie smakowała wyśmienicie także bez kaparów.