Przepisy
Składniki (4 Porcje)
- 3 główki cykorii
- 1 jabłko
- 1 pomarańcza
- 2 łyżki pestek dyni
Sos:
- 150 g jogurtu naturalnego (3,5% tłuszczu)
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki łagodnej musztardy (18 g)
- Szczypta soli i pieprzu
Wartości odżywcze (na jedną porcję)
Wskazówki
Przekrój główki cykorii na pół. Usuń głąby o gorzkim smaku. Następnie pokrój główki w poprzek, aby uzyskać paski o długości ok. 1,5 cm. Obierz jabłko i usuń ogryzek. Najpierw pokrój jabłko w ćwiartki, a następnie w poprzek, aby otrzymać cienkie plastry. Obierz pomarańczę ze skóry, usuń grubą, białą błonę i pokrój pomarańczę. W celu przygotowania sosu wymieszaj jogurt naturalny z pozostałymi składnikami. Dopraw solą i pieprzem. Wlej sos do sałatki i delikatnie wymieszaj. Posyp z wierzchu pestkami dyni.
Porady żywieniowe
Z racji gorzkawego posmaku cykoria dobrze komponuje się ze słodko-gorzkimi owocami takimi jak pomarańcze i jabłka. Jeżeli cykoria będzie dla Ciebie zbyt gorzka, przepłucz liście w letniej wodzie. Pozwoli to zmniejszyć gorycz, nie wpływając na chrupkość. Jednocześnie nieznacznie zmniejszy się zawartość potasu.