Przepisy
Składniki (8 Porcje)
Sos do sałatki:
- 4 łyżeczki sumaku
- 4 łyżeczki ciepłej wody
- 3 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2 łyżeczki syropu z granatu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki białego octu winnego
- 1/2 łyżeczki suszonej mięty
- 175 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- Sól morska
Sałatka:
- 2 pity (20 cm)
- Sól morska
- 3 średniej wielkości pomidory
- 500 g ogórków
- 6 cebul dymek
- 2 małe sałaty lub sałaty rzymskie
- 60 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- Pęczek pietruszki (50 g)
- Świeża portulaka (25 g) lub więcej sałaty
- Świeża mięta (50 g)
- Opcjonalnie: Sumak
Wartości odżywcze (na jedną porcję)
Wskazówki
Sos do sałatki: Wymieszać sumak z wodą i odstawić na 15 minut. Dodać sok z cytryny, syrop z granatu, posiekany czosnek, 2 łyżeczki octu z białego wina i suszoną miętę. Powoli dodawać oliwę, ciągle mieszając. Dodać sól morską do smaku.
Sałatka: Rozciąć pity na pół i opiec je. W międzyczasie pokroić pomidory i ogórki. Pokroić cebulę w krążki, a obraną sałatę w dwucentymetrowe paski.
Rozerwać pitę na małe kawałki i umieścić na dnie miski do sałatki. Polać chlebek oliwą z oliwek, aby nie nasiąkł sosem do sałatki. Dodać sól do smaku. Wymieszać pomidory, ogórki, cebulę, sałatę i przyprawy w misce i polać je sosem. Dodać pitę.
Można posypać na wierzchu niewielką ilością sumaku.
Porady żywieniowe
WSKAZÓWKA: zamiast syropu z granatu można dodać likieru lub syropu z czarnej porzeczki. Alternatywnie można dodać miód z cytryną lub miód z octem balsamicznym. Sumak można zastąpić mieszanką startej skórki cytryny oraz soli lub pieprzu. Niektórzy wolą obstawać przy świeżo wyciśniętym soku z cytryny.