Przepisy
Składniki (4 Porcje)
- 1 mała sałata lodowa
- 100 g marchewek
- 100 g ziaren kukurydzy (w puszce)
- 2 zielone cebulki
- 100 g pomidorów koktajlowych
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka białego octu balsamicznego
- 2 łyżki oleju z pestek dyni
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka musztardy
- odrobina soli
- pieprz
- 2 łyżeczki cukru
- 1 pęczek rzeżuchy
Wartości odżywcze (na jedną porcję)
Kalorie155 kcal
Tłuszcz11 g
Sód150 mg
Węglowodany11 g
Białko3 g
Fosfor61 mg
Potas427 mg
Zawartość płynów174 ml
Wskazówki
Umyj sałatę, pokrój ją na ćwiartki, usuń twardą część i pokrój każdą z ćwiartek w paski. Umyj, obierz i pokrój marchewki na małe paski lub plasterki, a następnie mocz je przez co najmniej dwie godziny. Odcedź kukurydzę.
Umyj zielone cebulki, pokrój białe i zielone części w cienkie krążki. Umyj i przekrój pomidory koktajlowe na pół. Umieść całość w salaterce.
Dokładnie wymieszaj sok z cytryny, ocet balsamiczny, oba rodzaje oleju i musztardę. Przypraw. Posiekaj rzeżuchę i zmieszaj 2/3 całkowitej ilości z sosem. Polej sałatkę sosem i udekoruj górną warstwę resztą rzeżuchy.