Przepisy

Składniki (4 Porcje)

  • 4 filety z dorsza (400 g)
  • odrobina soli
  • 1 czerwona papryka (150 g)
  • 1 cukinia (150 g)
  • 1 cm startego imbiru
  • 1 szczypta startej skórki z pomarańczy
  • 1 szczypta przyprawy garam masala
  • (mieszanka przypraw indyjskich, ewentualnie można użyć curry)
  • odrobina oleju do smarowania


Sos ziołowy:

  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietanki (118, 3 g) (30% tłuszczu)
  • 125 g twarożku (30% tłuszczu)
  • 75 ml śmietany (30% tłuszczu)
  • 2 łyżki mieszanki ziół (drobno posiekanych)
  • 1 ząbek czosnku (drobno posiekany)
  • odrobina soli
  • 1 końcówka noża pasty pomidorowej lub paprykowej

Wartości odżywcze (na jedną porcję)

Kalorie262 kcal
Tłuszcz16 g
Sód209 mg
Węglowodany6 g
Białko22 g
Fosfor313 mg
Potas590 mg
Zawartość płynów198 ml

Wskazówki

Umyj filety z dorsza i pozostaw do wyschnięcia, a następnie lekko posól. Umyj i oczyść paprykę i cukinię. Paprykę pokrój w kostkę, a cukinię na plasterki. Wymieszaj warzywa z przyprawą. Posmaruj cztery kwadratowe kawałki folii aluminiowej olejem i umieść warzywa w folii. Połóż filety na warzywach i zawiń wszystkie kawałki folii. Umieść na ruszcie i piecz przez ok. 20 minut.

Sos ziołowy:
Dodaj śmietanę, kwaśną śmietankę i twarożek do jednej miski i mieszaj, aż uzyskasz gładką konsystencję. Do otrzymanej mieszanki dodaj posiekane zioła i czosnek. Dopraw odrobiną soli i pastą pomidorową lub paprykową.