Przepisy
Składniki (6 Porcje)
- 6 solonych śledzi
- 2 piklowane korniszony (duże)
- 1 cebula (duża)
- 2 łyżeczki musztardy (pikantnej)
- 1 łyżka kaparów
- 250 ml octu
- 200 ml wytrawnego wina białego
- 3 liście laurowe
- 3 ząbki czosnku (całe)
- 5 ziarenek pieprzu
- 2 cebule (pokrojone w krążki)
Wartości odżywcze (na jedną porcję)
Kalorie239 kcal
Tłuszcz18 g
Sód345 mg
Węglowodany949 g
Białko19 g
Fosfor261 mg
Potas431 mg
Zawartość płynów89 ml
Wskazówki
Umieść solone śledzie na noc w wodzie.
Następnego dnia osusz śledzie i usuń ości. Pokrój piklowane korniszony i cebulę w drobne plasterki. Wypełnij wnętrze filetów musztardą, dodaj plasterki piklowanych korniszonów i cebuli oraz kapary, a następnie zwiń i zepnij wykałaczką.
Wlej ocet i białe wino do rondla, dodaj liście laurowe, czosnek i ziarenka pieprzu.
Doprowadź do wrzenia i odłóż na 10 minut.
Umieść rolmopsy w zamykanym naczyniu (słoiku), przykryj krążkami cebuli i zalej schłodzonym wywarem. Pozostaw rolmopsy w takiej postaci na co najmniej trzy dni.
Podawaj w postaci zwiniętej lub rozwiniętej.