Przepisy
Składniki (6 Porcje)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera
- 1 marchewka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- 450 ml bulionu
- 400 g pomidorów pokrojonych w kostkę (w puszce)
- 2 bakłażany (oberżyny)
- 2 gałązki tymianku
- 50 g boczku (pokrojonego w kostkę)
- 400 g mielonej jagnięciny
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Sól
- Pieprz
Wartości odżywcze (na jedną porcję)
Wskazówki
Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Umyj, oczyść i pokrój seler w kostkę. Obierz marchewkę i również posiekaj w kostkę.
Podgrzej 1 łyżkę oliwy na patelni. Przyrumieniaj warzywa na średnim ogniu przez około 5 minut. Wmieszaj pastę pomidorową i dodaj nieco bulionu. Poczekaj, aż całość zgęstnieje.
Dodaj pozostały bulion i pomidory, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
W międzyczasie umyj bakłażany (oberżyny), oczyść i pokrój wzdłuż na plasterki o grubości 1/2 cm. Umyj i osusz tymianek, a następnie zerwij listki.
Smaż boczek w wysokiej temperaturze na rozgrzanej patelni przez 2 minuty. Wmieszaj mięso mielone i smaż przez około 5 minut, aż stanie się kruche.
Dodaj tymianek, oregano, sól i pieprz, mieszając sos. Wlej około 1/4 sosu pomidorowego do mięsa mielonego. Posól, popieprz i zdejmij z ognia.
Podgrzej pozostałą ilość oleju na dużej patelni. Smaż każdy kawałek bakłażana (oberżyny) z obu stron, jeden po drugim, na średnim ogniu przez około 1–2 minuty, aż nabierze złoto-brązowego koloru. Zdejmij z ognia, połóż na papierze kuchennym i poczekaj, aż tłuszcz ścieknie.
Umieść po 1 łyżce farszu z mięsem mielonym na każdym plasterku bakłażana (oberżyny). Następnie zawiń je, połącz brzegi za pomocą wykałaczek i umieść w naczyniu żaroodpornym. Rozprowadź sos pomidorowy wokół roladek i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C (termoobieg: 160°C, piekarnik gazowy: 2 lub 3 stopień) przez około 25 minut.
Porady żywieniowe
Udekoruj roladki, posypując je odrobiną startego sera.