Przepisy
Składniki (6 Porcje)
- 300 ml letniej wody
- 1/2 kostki drożdży (20 g)
- 1 łyżeczka cukru
- 450 g mąki
- 2 łyżeczki soli
- 2–3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 żółtko jaja
- Sezam i kminek do posypania
Wartości odżywcze (na jedną porcję)
Wskazówki
Zmieszać wodę, drożdże i cukier i odczekać 10–15 minut do uzyskania pienistej masy.
W międzyczasie zmieszać mąkę i sól w dużej misce i zrobić palcem dziurę w otrzymanej masie. Do dziury dodać 1,5 łyżki oliwy z oliwek i rozpuszczone drożdże. Zagniatać aż do uzyskania miękkiego ciasta.
Przykryć miskę folią do żywności i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 45–60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość. Położyć ciasto na powierzchni pokrytej mąką, lekko zagnieść i przekroić na pół. Uformować dwie okrągłe pity o średnicy 15–18 cm.
Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i posypać go odrobiną mąki i mąki z pszenicy durum. Położyć obie pity na papierze i odczekać 30 minut. Zrobić na pitach wzór w kratkę za pomocą palców pokrytych oliwą z oliwek.
Wymieszać żółtko z 1,5 łyżki oliwy z oliwek i nałożyć za pomocą pędzla. Posypać sezamem i kminkiem wedle uznania. Wypiekać pity w rozgrzanym piekarniku (200°C) przez ok. 20 minut. Przykryć bochenki wilgotnym ręcznikiem, aby pozostały ciepłe. W miarę możliwości podawać na ciepło.
Porady żywieniowe
WSKAZÓWKA: włóż do pieca miskę żaroodporną wypełnioną wodą, aby pity były bardziej wilgotne.