Przepisy
Składniki (4 Porcje)
- 500 g kapusty włoskiej
- Sól
- 1 cebula, ok 40 g
- 80 g masła
- 100 ml śmietany kremówki, 30% tłuszczu
- 100 ml mleka
- Pieprz
- Gałka muszkatołowa
- Odrobina puree ziemniaczanego w proszku (ok. 4 łyżki)
- 25 g posiekanych orzechów włoskich
Wartości odżywcze (na jedną porcję)
Wskazówki
Umyj kapustę włoską i usuń łodygę. Posiekaj kapustę włoską i gotuj we wrzącej wodzie przez 4 minuty. Odlej wodę i przepłucz kapustę zimną wodą (im zimniejsza woda, tym zieleńsza kapusta), a następnie dokładnie osusz.
Posiekaj drobno cebule i gotuj na parze z 30 g masła, aż staną się półprzezroczyste.
Dodaj śmietanę kremówkę i mleko, zagotuj i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Dodaj kapustę włoską i gotuj przez 1 minutę. Zagęść odrobiną puree ziemniaczanego w proszku do smaku.
Lekko obsmaż 50 g masła w małym rondlu. Dodaj posiekane orzechy włoskie i podaj z puree.
Porady żywieniowe
Dla urozmaicenia wypróbuj niniejszy przepis z białą kapustą lub zwiększ ilość puree ziemniaczanego. Oczywiście nie zapomnij odpowiednio namoczyć składników, aby obniżyć zawartość potasu.