Przepisy
Składniki (2 Porcje)
- 2 średniej wielkości bakłażany (300 g każdy)
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka drobno posiekanej cebuli (wedle uznania)
- 4–6 dużych pomidorów
Wartości odżywcze (na jedną porcję)
Wskazówki
Piecz bakłażany na tacce w piekarniku ustawionym na maksymalną temperaturę lub tryb grillowania, aż staną się miękkie. W razie potrzeby odwróć je jeden raz. Obierz bakłażany, gdy będą gorące albo przekrój je na pół i wyjmij miąższ za pomocą łyżki. Pozostaw do osuszenia na co najmniej 30 minut. Posiekaj miąższ za pomocą drewnianego noża. Nie używaj blendera, gdyż chcesz, aby konsystencja pozostała kremowa. Wmieszaj olej i cebule (wedle uznania). Odkrój górną część każdego z pomidorów, w miarę możliwości zachowując zielony ogonek i usuń pestki za pomocą łyżeczki. Uważaj, aby nie przebić skórki. Napełnij pomidory purée z bakłażanów. Nałóż górną część z powrotem i podaj.
Porady żywieniowe
Aby uzyskać bogatszy smak, dodaj do purée 1 łyżeczkę majonezu domowej roboty.