Przepisy
Składniki (6 Porcje)
- 1200 g sztuka mięsa wieprzowego
- Sól
- Pieprz
- 1 łyżka musztardy
- 3 łyżki oleju
- Odrobina ziół i warzyw do doprawienia sosu
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- ½ litra piwa (ciemnego)
- 2 ząbki czosnku
- 1 pomarańcza
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- ¼ łyżeczki cynamonu
- 4 goździki
- 4 jagody jałowca
- 4 ziarna ziela angielskiego
- Sól
- Pieprz
- ½ litra bulionu mięsnego
Wartości odżywcze (na jedną porcję)
Wskazówki
Posiekaj zioła i warzywa, a także cebulę.
Odkrój tłuszcz ze sztuki mięsa, dopraw solą i pieprzem i natrzyj musztardą.
Podgrzej olej i obsmaż sztukę mięsa ze wszystkich stron.
Zdejmij pieczeń z rondla i przyrumień posiekane przyprawy i warzywa, a także cebulę.
Dodaj pastę pomidorową i ciemne piwo.
Dodaj czosnek, drobno pokrojoną pomarańczę, miód i przyprawy i wymieszaj. Przykryj całość pieczenią.
Dolej bulion i duś na wolnym ogniu przez 1,5 godziny.
Wyjmij pieczeń i odłóż na chwilę przed pokrojeniem, aby pozostała idealnie soczysta.
Przelej sos przez sitko, a następnie zagęść i dopraw do smaku.
Zalecamy podawanie pieczeni z małą sałatką lub naszym puree z kapusty włoskiej (patrz nowy przepis).
Uwaga: w wyniku pieczenia mięsa w sosie własnym danie zawiera dużą ilość potasu. Możesz zmniejszyć jego zawartość, nie spożywając sosu. Sztukę mięsa można też ugotować z warzywami w przynajmniej 1 litrze płynu. Wówczas nie spożywa się sosu własnego, a danie podaje się z lekkim sosem, np. z podsmażonej cebuli ze śmietaną.