Przepisy

Składniki (6 Porcje)

  • 1200 g sztuka mięsa wieprzowego
  • Sól
  • Pieprz 
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki oleju
  • Odrobina ziół i warzyw do doprawienia sosu
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • ½ litra piwa (ciemnego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 4 goździki
  • 4 jagody jałowca
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • Sól
  • Pieprz
  • ½ litra bulionu mięsnego

Wartości odżywcze (na jedną porcję)

Kalorie603 kcal
Tłuszcz44 g
Sód366 mg
Węglowodany8 g
Białko40 g
Fosfor272 mg
Potas660 mg
Zawartość płynów283 ml

Wskazówki

Posiekaj zioła i warzywa, a także cebulę.

Odkrój tłuszcz ze sztuki mięsa, dopraw solą i pieprzem i natrzyj musztardą.

Podgrzej olej i obsmaż sztukę mięsa ze wszystkich stron.

Zdejmij pieczeń z rondla i przyrumień posiekane przyprawy i warzywa, a także cebulę.

Dodaj pastę pomidorową i ciemne piwo.

Dodaj czosnek, drobno pokrojoną pomarańczę, miód i przyprawy i wymieszaj. Przykryj całość pieczenią.

Dolej bulion i duś na wolnym ogniu przez 1,5 godziny.

Wyjmij pieczeń i odłóż na chwilę przed pokrojeniem, aby pozostała idealnie soczysta.

Przelej sos przez sitko, a następnie zagęść i dopraw do smaku.

Zalecamy podawanie pieczeni z małą sałatką lub naszym puree z kapusty włoskiej (patrz nowy przepis).

Uwaga: w wyniku pieczenia mięsa w sosie własnym danie zawiera dużą ilość potasu. Możesz zmniejszyć jego zawartość, nie spożywając sosu. Sztukę mięsa można też ugotować z warzywami w przynajmniej 1 litrze płynu. Wówczas nie spożywa się sosu własnego, a danie podaje się z lekkim sosem, np. z podsmażonej cebuli ze śmietaną.