Przepisy
Składniki (8 Porcje)
- 1 mała marchewka (około 60 g)
- 1– 2 ziemniaki (około 150 g)
- 1 mała papryka (około 100 g)
- 1 cebula dymka (około 30 g)
- 100 g gotowanej szynki pokrojonej
- w kostkę
- 6 jajek
- 50 ml mleka
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- Sól
- Pieprz
- Gałka muszkatołowa
Wartości odżywcze (na jedną porcję)
Wskazówki
Obierz ziemniaki i marchewkę, a następnie pokrój w drobną kostkę. W dalszej kolejności pokrój w kostkę także paprykę. Gotuj ziemniaki,
marchewkę i paprykę w rondlu na wolnym ogniu (przez około 10 –15 minut, w zależności od wielkości, aż zmiękną).
Umyj cebulę dymkę i pokrój w cienkie krążki.
Podgrzej 2 łyżki oleju na patelni i usmaż na średnim ogniu wcześniej pokrojone i ugotowane ziemniaki, marchewkę i paprykę wraz z cebulą i pokrojoną szynką.
W międzyczasie posiekaj drobno szczypiorek. Następnie ubij jajka z 50 ml mleka, szczyptą soli,
pieprzem, gałką muszkatołową i szczypiorkiem. Dolej mieszankę do warzyw i poczekaj, aż stwardnieje.
Smaż do czasu, aż omlet będzie gotowy. Podziel potrawę na porcje i przełóż na talerze.
Gotowanie warzyw w dużej ilości wody bez dodatku soli pozwoli usunąć większą ilość potasu niż w przypadku przygotowywania warzyw bezpośrednio na patelni.
Jeżeli chcesz też zmniejszyć ilość fosforanów i cholesterolu oraz liczbę kalorii, możesz oddzielić żółtka i użyć wyłącznie białek (jednego jajka lub kilku jaj, w zależności od wielkości porcji).
Porady żywieniowe
Składniki można urozmaicić w zależności od indywidualnych preferencji. Dodaj pomidory lub grzyby (z puszki) lub odrobinę białego sera z chudego mleka i sosu chrzanowego.