Przepisy
Składniki (6 Porcje)
- 180 g ryżu (30 g na osobę)
- 6 jajek (najlepiej średniej wielkości, ok. 60 g)
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (130 g)
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki stołowe wysokiej jakości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól
- liść laurowy
Wartości odżywcze (na jedną porcję)
Wskazówki
Zagotuj wodę w garnku z łyżeczką wysokiej jakości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i jednym liściem laurowym. Gdy woda się zagotuje, dodaj ryż i gotuj przez dwadzieścia minut, aż będzie gotowy. Po ugotowaniu odcedź i zalej zimną wodą. Odłóż. Ubij jajka w misce ze szczyptą soli, dodaj tuńczyka po dokładnym odcedzeniu i drobno pokrojony ząbek czosnku. Dodaj do tej mieszanki ryż i wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę. Przygotuj patelnię. Wylej na nią odrobinę oliwy i dodaj mieszankę. Smaż omlet, aż zyska stalą konsystencję, zaczynając od silnego ognia, który następnie należy nieco zmniejszyć. Odwróć omlet na drugą stronę i poczekaj, aż usmaży się na złotobrązowo i zyska odpowiednią konsystencję. Najlepiej smakuje na gorąco.
Porady żywieniowe
W przypadku omletu użycie odpowiedniego rodzaju oliwy, jajek i właściwej jakości ryżu jest bardzo ważne. Zaleca się ryż gotowany na parze. Sposób gotowania jajek zależy od osobistych preferencji. Zawartość tłuszczu, cholesterolu i fosforu można zmniejszyć przez ograniczenie ilości żółtek (np. 3 całe jajka i 3 same białka). Diabetykom zalecamy zmniejszenie ilości ryżu z 30 g do 20 g. Polecamy podanie na kolację z gotowanymi warzywami lub sałatką.