Przepisy

Składniki (4 Porcje)

  • 100 g jagód
  • 6 łyżek stołowych mąki
  • 1 jajko
  • 125 ml mleka o niskiej zawartości tłuszczu (1,5% tłuszczu)
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • 2 łyżki stołowe cukru

Wartości odżywcze (na jedną porcję)

Kalorie149 kcal
Tłuszcz5 g
Sód37 mg
Węglowodany22 g
Białko4 g
Fosfor73 mg
Potas115 mg
Zawartość płynów63 ml

Wskazówki

Wymieszaj jajka z mąką, cukrem i mlekiem do czasu uzyskania jednolitej masy. Dodaj starannie umyte jagody. Użyj patelni nieprzywierającej. Podgrzej ją i polej niewielką ilością tłuszczu. Umieść na patelni łyżkę ciasta, tak aby uzyskać naleśniki pożądanych rozmiarów.
Gdy na powierzchni naleśnika zaczną pojawiać się niewielkie bąbelki, należy go szybko przekręcić. Pozostaw naleśnik na patelni do czasu uzyskania złotobrązowej barwy. Powtarzaj do czasu zużycia całego ciasta.