Przepisy
Składniki (10 Porcje)
50 g masła
200 ml mleka
75 g mąki
2 jaja
1 łyżeczka cukru
Szczypta soli
200 g miękkiego sera
4-8 łyżeczek miodu korzennego (np. miód kasztanowy)
Odrobina dodatkowego masła do smażenia na patelni
Wartości odżywcze (na jedną porcję)
Wskazówki
Przygotowanie ciasta:
Rozpuść masło na wolnym ogniu. Ubijaj mleko i mąkę do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj jaja, cukier i sól, a następnie wymieszaj.
W dalszej kolejności wmieszaj masło o letniej temperaturze. Odstaw ciasto na ok. 20 minut.
Pokrój ser na cienkie kawałki.
Spień odrobinę masła na patelni i wlej 1/4 ciasta. Delikatnie potrząsaj patelnią podczas wlewania, aby ciasto równomiernie rozłożyło się na jej powierzchni.
Smaż, aż naleśnik nabierze żółto-złotego koloru, a następnie przerzuć na drugą stronę i dodaj 1/4 sera. Smaż na drugiej stronie, aż naleśnik nabierze żółto-złotego koloru. Po usmażeniu przełóż na podgrzany talerz i polej każdego naleśnika 1-2 łyżeczkami miodu.
Podawaj od razu!
W ten sam sposób przygotuj pozostałe naleśniki.