Przepisy

Składniki (12 Porcje)

  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 245 g jogurtu naturalnego
  • 50 g oleju roślinnego
  • 2 jabłka
  • cynamon
  • 1 saszetka cukru waniliowego
  • starta skórka z pomarańczy

Wartości odżywcze (na jedną porcję)

Kalorie190 kcal
Tłuszcz6 g
Sód85 mg
Węglowodany29 g
Białko4 g
Fosfor99 mg
Potas109 mg
Zawartość płynów45 ml

Wskazówki

Posmaruj margaryną formę do pieczenia z miejscem na 12 muffinek i podgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni. Zatrzyj jabłka na tarce, posyp cynamonem i cukrem waniliowym i przyciśnij do ścianki naczynia, tak aby sok odpłynął. Cześć sucha: Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Cześć półpłynna: Wymieszaj jajka z cukrem, następnie dodaj jogurt i startą skórkę z pomarańczy. Dodaj wyciśnięty sok ze startych jabłek i olej. Wymieszaj cześć suchą z częścią półpłynną i dodaj do ciasta tarte jabłka. Rozprowadź w foremkach i piecz przez 20–25 minut.

Porady żywieniowe

Możesz zmniejszyć zawartość fosforu przez zastąpienie proszku do pieczenia sodą oczyszczoną.