Przepisy
Składniki (4 Porcje)
Łosoś w ziołowej skorupce
- ½ łyżki stołowej startej skórki z cytryny
- 20 g pełnoziarnistej bułki tartej
- 30 g masła
- 1 łyżeczka kolendry
- 2 łyżki stołowe drobno pokrojonej pietruszki
- 1 łyżeczka średnio pikantnej musztardy
- 400 g łososia pokrojonego na kawałki
- pieprz mielony
Wiosenne warzywa w kremowym twarożku ziołowym z ryżem
- 50 g cebulki dymki
- 1–2 łyżki stołowe oleju rzepakowego
- 1 łyżka stołowa cukru
- 750 g ,młodych wiosennych warzyw w różnych kolorach (np. marchew, rzepa, zielony groszek, kapusta)
- 1/8 litra śmietany (30% tłuszczu)
- 2 kiście świeżych ziół
- 1 filiżanka kremowego twarożku ziołowego (o niskiej zawartości tłuszczu) (<10% tłuszczu)
- 200 g ryżu łuszczonego (niegotowanego)
- pieprz
Wartości odżywcze (na jedną porcję)
Kalorie677 kcal
Tłuszcz28 g
Sód403 mg
Węglowodany67 g
Białko39 g
Fosfor629 mg
Potas1,940 mg
Zawartość płynów389 ml
Wskazówki
Zmieszaj skórkę z cytryny z pełnoziarnistą bułką tartą i masłem. Dodaj kolendrę, pietruszkę i musztardę. Posmaruj łososia tą pastą i piecz w 150 stopniach w piekarniku przez 12–15 minut.
Umyj warzywa, pokrój je na cienkie kawałki i namaczaj w świeżej, letniej wodzie przez co najmniej 2 godziny.
Następnie gotuj w wodzie przez 20–25 minut, najlepiej zmieniając wodę w międzyczasie. Odcedź. Pokrój zioła. Wymieszaj śmietanę z kremowym serkiem ziołowym i podgrzej w garnku. Dodaj jedną porcję ziół. Pozostałymi ziołami posyp warzywa. Gotuj ryż we wrzącej wodzie przez 25–30 minut.