Przepisy
Składniki (10 Porcje)
- 2 cytryny
- 2 łyżki miodu
- 250 ml wody z kranu
- 750 ml wody mineralnej (gazowanej)
- Do smaku: melisa lub mięta
Wartości odżywcze (na jedną porcję)
Wskazówki
Drobno zetrzyj skórkę obu cytryn i umieść w szklanej karafce.
Następnie zagotuj 250 ml wody z kranu i wlej do karafki ze startą skórką.
Poczekaj, aż żółty płyn ostygnie, a następnie przelej go przez sitko. Wmieszaj miód do letniego płynu (< 40°C), aby mógł dokładnie się rozpuścić.
Wyciśnij sok z cytryn i dodaj do prawie gotowej lemoniady z miodem.
Gdy całkowicie ostygnie, wlej wodę mineralną.
Możesz też drobno posiekać melisę lub miętę do smaku.
Lemoniada z miodem jest już gotowa.
Uważaj, aby ucierać na tarce wyłącznie żółtą część cytryny. Część w kolorze białym ma gorzki smak.
Porady żywieniowe
W bardzo gorące dni możesz przelać lemoniadę do tacek na kostki lodu, zamrozić i ssać przez cały dzień. W ten sposób lemoniada jest bardzo zimna i zapewnia orzeźwienie przez dłuższy czas, bez konieczności spożywania większej ilości płynów (oczywiście musisz uwzględnić kostki lodu w codziennym spożyciu płynów).