Przepisy

Składniki (24 Porcje)

  • 225 g rodzynek sułtańskich
  • 2 łyżki brandy
  • 110 g orzechów pekanowych (lub włoskich)
  • 110 g kandyzowanych ananasów, pokrojonych
  • 175 g czerwonych, zielonych i żółtych wiśni kandyzowanych, pokrojonych
  • 110 g skórki kandyzowanej
  • 50 g drobno pokrojonego arcydzięglu
  • 50 g drobno pokrojonego, skrystalizowanego imbiru
  • Starta skórka z 1 pomarańczy o średniej wielkości oraz
  • Starta skórka z 1 cytryny o średniej wielkości
  • 225 g margaryny
  • 225 g cukru drobno mielonego
  • 4 jajka średniej wielkości (290 g)
  • 280 g zwykłej mąki, przesianej

Wartości odżywcze (na jedną porcję)

Kalorie232 kcal
Tłuszcz10 g
Sód30 mg
Węglowodany31 g
Białko3 g
Fosfor48 mg
Potas143 mg
Zawartość płynów18 ml

Wskazówki

Posmaruj tłuszczem okrągłą tortownicę o średnicy 20 cm lub kwadratową tortownicę o wielkości 18 cm i wyłóż ją dwoma warstwami papieru do pieczenia. Rozpocznij przygotowywanie wieczór wcześniej, umieszczając rodzynki sułtańskie wraz z brandy w dużej misce. Przykryj i pozostaw na noc. Następnego dnia rozgrzej piekarnik do temp. 170°C. Dodaj resztę orzechów, owoców i skórki do rodzynek sułtańskich. W osobnej dużej misce ubij margarynę z cukrem, aż stanie się jasna i puszysta. Ubij jajka w innej misce i stopniowo dodawaj je do miski z ubitą margaryną i cukrem, dokładnie mieszając za każdym razem. Następnie dodaj przesianą mąkę, owoce, orzechy itp, delikatnie mieszając. Umieść otrzymaną mieszankę w tortownicy, wyrównując tylną częścią łyżki. Włóż tortownicę do piekarnika, tak aby jej górna część znajdowała się mniej więcej na środku.
Piecz ciasto przez 1 godzinę w temperaturze 170°C. Następnie nałóż podwójną warstwę papieru do pieczenia na górę, zmniejsz temperaturę piekarnika do 150°C i piecz przez kolejne 2 godziny. Gdy ciasto będzie gotowe, skurczy się po bokach i nabierze sprężystości w części środkowej.

Porady żywieniowe

Dodaj 1 łyżeczkę mieszanki przypraw do ciasta i/lub warstwy lukru, gdy ostygnie. Możesz zostawić ciasto w tortownicy, aż całkowicie wystygnie. Następnie zdejmij papier i owiń je podwójną warstwą papieru do pieczenia przed schowaniem do szczelnego pojemnika. Ciasto to zawiera o połowę mniej potasu niż tradycyjne ciasto owocowe.