Przepisy
Składniki (6 Porcje)
- 300 g gruszek
- 3 jajka
- 90 g margaryny
- 120 g mąki
- 100 ml specjalnego słodzonego proszku do pieczenia lub
- 2 łyżeczki aspartamu (10 g)
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka cynamonu
Wartości odżywcze (na jedną porcję)
Kalorie228 kcal
Tłuszcz14 g
Sód493 mg
Węglowodany20 g
Białko5 g
Fosfor265 mg
Potas127 mg
Zawartość płynów64 ml
Wskazówki
Wymieszaj ubite jajka ze słodzikiem w misce, jak podczas przygotowywania omletu. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii i cynamon oraz lekko stopioną margarynę. Obierz gruszki, usuń środki z pestkami i pokrój na ćwiartki. Dodaj margarynę i owoce do ciasta. Posmaruj formę lub podstawę do ciasta tłuszczem i wlej do niej mieszankę. Piecz w temperaturze 150° (termostat 5) przez ok. 45 minut, stale obserwując ciasto.
Porady żywieniowe
Gruszka to owoc szczególnie bogaty w błonnik mający silne właściwości stymulujące dla jelit. Przyspiesza prace jelit i zwalcza zaparcia. Ten deser zaspokaja zapotrzebowanie na sól (śladowe ilości), fosfor i potas. Możesz zmniejszyć zawartość fosforu przez zastąpienie proszku do pieczenia sodą oczyszczoną.