Przepisy
Składniki (4 Porcje)
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- płaty do lazanii
- 1 posiekana cebula
- 1 pęczek bazylii
- 1 łyżka oliwy
- 150 g zielonych szparagów (ok. 7 sztuk)
- 150 g świeżych grzybów (1/2 opakowania)
- Sos:
- 500 ml mleka odtłuszczonego (1,5% tłuszczu)
- 30 g margaryny
- 50 g mąki
- pieprz i gałka muszkatołowa
Wartości odżywcze (na jedną porcję)
Wskazówki
Rozpocznij od ugotowania płatów do lazanii w dużym garnku z dużą ilością wrzącej wody i łyżką oliwy. Gdy będą gotowe, umieść je w osobnym naczyniu, tak aby zbytnio się nie sklejały. Odłóż na bok. Blanszuj szparagi we wrzącej wodzie przez 5 minut. Następnie pokrój je i odłóż na bok. Podsmaż cebulę na patelni beztłuszczowej, aż nabierze złotego koloru, a następnie dodaj mięso i pokrojone grzyby. Po upływie 5 minut dodaj szparagi. Utrzymuj średnią temperaturę do czasu, aż mięso będzie gotowe. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Sos: Rozpuść masło na patelni i dodaj mąkę, stale mieszając. Stopniowo dodawaj mleko, cały czas mieszając trzepaczką, aby uniknąć powstania grudek. Dopraw pieprzem i gałką muszkatołową i poczekaj, aż sos zgęstnieje. Gdy sos będzie gotowy, przygotuj lazanię. Rozprowadź niewielką ilość sosu na spodzie brytfanny, która zostanie umieszczona w piekarniku. Przygotuj 3 płaty do lazanii i pokryj je mięsem z cebulą. Dodaj sos i posiekaną bazylię. Powtórz powyższe kroki, aby stworzyć kolejną warstwę. Przy drugiej warstwie użyj większej liczby płatów do lazanii i dodaj pozostałą ilość sosu. Piecz przez 20–30 minut i wyjmij danie z piekarnika, gdy pojawią się pęcherzyki, a makaron nabierze złotego koloru.
Porady żywieniowe
Aby zmniejszyć ilość potasu, świeże grzyby możesz zastąpić grzybami z puszki (usuwając wodę z puszki).