Przepisy
Składniki (4 Porcje)
- 10 gałązek świeżej lawendy lub 1 łyżka suszonych kwiatów lawendy (do nabycia w aptece)
- 500 g śmietany kremówki
- 1 saszetka cukru waniliowego
- 50 g cukru
- 3 płatki białej żelatyny
- Woda
- 2 dojrzałe brzoskwinie
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1-2 łyżki wody
Wartości odżywcze (na jedną porcję)
Wskazówki
Umyj i osusz lawendę. Zagotuj śmietanę, cukier waniliowy, 50 g cukru i lawendę w rondlu i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut. W międzyczasie namocz płatki żelatyny w zimnej wodzie. Przelej śmietanę przez drobne sitko, aby usunąć lawendę. Przełam płatki żelatyny i rozpuść w gorącej śmietanie. Przepłucz zimną wodą cztery filiżanki lub małe naczynia. Wlej do nich śmietanę z dodatkiem lawendy i pozostaw do ostygnięcia.
Przykryj i odłóż w chłodne miejsce na co najmniej 6 godzin.
Umyj, osusz i przekrój brzoskwinie na pół, a następnie usuń pestki przed pokrojeniem na kawałki. Ugnieć w wysokim naczyniu z jedną 1 łyżką cukru, sokiem z cytryny i 1-2 łyżkami wody. Zanurz na chwilę filiżanki/naczynia w gorącej wodzie, a następnie odwróć do góry dnem, aby panna cotta znalazła się na talerzu. Udekoruj brzoskwiniowym purée.