Przepisy
Składniki (8 Porcje)
- 250 g jogurtu (mleko pełne, 3,5% tłuszczu)
- 250 ml śmietany (30% tłuszczu)
- 130 g cukru
- 1 łyżeczka koniaku lub likieru pomarańczowego
Wartości odżywcze (na jedną porcję)
Wskazówki
Przelej śmietanę z cukrem na patelnię i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia i odczekaj, aż się ochłodzi, cały czas mieszając. Dodaj jogurt, koniak/likier pomarańczowy i wymieszaj.
Zamroź całość w maszynie do lodów, jeśli taką posiadasz. Możesz też umieścić całość w zamkniętym pojemniku, a następnie włożyć do zamrażarki, mieszając co najmniej raz na 5–7 godzin, aby kryształy były regularne, a masa gładka i jednolita.
Porady żywieniowe
Jeżeli lubisz bardziej wyraźny smak mrożonego jogurtu, dodaj mniej cukru.
Możesz wzbogacić mrożony jogurt, dodając owoce do smaku. Świeże owoce, które są odpowiednie dla nerek, to: truskawki, jagody, borówki, gruszki i jabłka. Garść jagód dziennie dla pacjentów otrzymujących dializy.
Można też po prostu zamrozić pakowany jogurt w pojemniku. Ostrożnie włóż (drewniany lub plastikowy) patyczek do lodów do środka zamkniętego pojemnika i włóż do zamrażarki. Gdy jogurt jest całkowicie zamarznięty, usuń folię i pojemnik, aby uzyskać odświeżającą przekąskę. Smacznego!