Przepisy

Składniki (3 Porcje)

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki suszonych ziół prowansalskich
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 kotletów jagnięcych (100 g każdy, z kością)
  • Sól morska (3 g)
  • Świeżo zmielony pieprz

Wartości odżywcze (na jedną porcję)

Kalorie391 kcal
Tłuszcz30 g
Sód474 mg
Węglowodany2 g
Białko30 g
Fosfor275 mg
Potas424 mg
Zawartość płynów66 ml

Wskazówki

Rozgnieć czosnek na gładką masę i dokładnie wymieszaj z 2 łyżkami oliwy z oliwek i ziołami. Posmaruj kotlety jagnięce otrzymaną mieszanką i pozostaw w temperaturze pokojowej na 20 minut.
Rozgrzej 1 łyżkę oliwy na patelni. Dopraw mięso odrobiną soli i pieprzu. Umieść mięso na patelni i smaż na dużym ogniu przez ok. 2–3 minuty, a następnie przewróć na drugą stronę i ponownie smaż na dużym ogniu przez ok. 2–3 minuty. Zdejmij kotlety z patelni, wyłóż na talerz pokryty folią, odstaw na 5 minut i podaj.

W przepisie przewidziano 2 kotlety na porcję.

Bon Appétit!

Porady żywieniowe

Jako dodatek doskonale sprawdzi się puree ziemniaczane.