Przepisy
Składniki (4 Porcje)
- 50 g marchwii
- 500 g makaronu tagliatelle
- 20 cl śmietany (30% tłuszczu)
- 4 filety z indyka (600 g)
- 1 łyżka stołowa oleju arachidowego
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
Wartości odżywcze (na jedną porcję)
Wskazówki
Podgrzej wodę w dużym rondlu. Do wrzącej wody dodaj makaron, żeby się ugotował. Odcedź po ugotowaniu. Umyj i obierz marchewki, pokrój je na kawałki i gotuj w dużej ilości wody przez 30 minut. Podgrzej dwie łyżki stołowe oliwy z oliwek w rondlu. Po silnym podgrzaniu dodaj marchewkę. Podsmaż na innej patelni filety z odrobiną oleju arachidowego. Gdy mięso będzie gotowe, zdejmij je z patelni. Wlej na patelnię odrobinę śmietany i podgrzej ją na wolnym ogniu. Wymieszaj śmietanę z marchewką. Na każdym talerzu ułóż makaron tagliatelle, następnie śmietanę z marchewką i kotletem na wierzchu. Podawaj na gorąco!
Porady żywieniowe
Ten tradycyjny przepis zasługuje na uwagę, ponieważ jest bogaty w białko, którego potrzebujesz, aby zachować masę mięśniową. Zawiera też jedynie niskie ilości soli i potasu. Jego wadą jest jednak wysoka zawartość fosforu: jeśli decydujesz się na to danie, pamiętaj o zażyciu środka wspomagającego wiązanie fosforanów.