Przepisy
Składniki (8 Porcje)
Składniki potrzebne do przygotowania 40 przekąsek lub 8 pełnych porcji:
- 8 kiełbasek wiedeńskich (około 60 g każda)
- 400 g ciasta francuskiego
- Mąka
- Jajko
- Ziarna sezamu
Wartości odżywcze (na jedną porcję)
Wskazówki
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
Podgrzej kiełbaski w gorącej wodzie, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Gdy tylko kiełbaski będą gorące, wyjmij je z wody, odstaw i dokładnie osusz.
Rozłóż ciasto francuskie na powierzchni pokrytej mąką i pokrój na osiem kawałków w kształcie podłużnych trójkątów. Umieść po jednej kiełbasce na szerokiej krawędzi trójkąta, a następnie zawiń ciasto, począwszy od szerszej krawędzi.
Pokryj formę papierem do pieczenia i połóż na niej kiełbaski w cieście. Delikatnie ubij jajo, posmaruj nim kiełbaski w cieście i posyp ziarnami sezamu. Umieść w rozgrzanym piekarniku i piecz przez 20 minut, aż nabiorą złoto-brązowego koloru.
Po upieczeniu przekrój każdą kiełbaskę w cieście na pięć równych kawałków i podaj z musztardą lub innym dipem jako przekąskę podczas przyjęcia.
Porady żywieniowe
Uwaga: przygotować można również tzw. świnki pod kołderką. W takiej wersji kiełbaski nie są zawijane w ciasto, lecz w boczek.