Przepisy

Składniki (4 Porcje)

  • 40 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 50 g bułki tartej
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 150 g każdy
  • 3 łyżki oleju
  • 150 ml bulionu z kurczaka
  • 200 ml śmietany do gotowania
  • 300 g mrożonych brokułów
  • sól
  • 2 łyżeczki sosu pieczeniowego light
  • 3 łyżki musztardy
  • 240 g ryżu

Wartości odżywcze (na jedną porcję)

Kalorie554 kcal
Tłuszcz17 g
Sód546 mg
Węglowodany68 g
Białko32 g
Fosfor352 mg
Potas537 mg
Zawartość płynów323 ml

Wskazówki

1. Podsmaż na patelni 40 g boczku pokrojonego w kostkę, aż stanie się chrupki. Dodaj 50 g bułki tartej i smaż, aż zmieni kolor na żółtozłoty. Następnie odłóż na bok.

2. Pokrój 2 filety z piersi kurczaka (ok. 150 g każdy) na kawałki. Dodaj sól i pieprz. Smaż mięso na gorącej patelni z 3 łyżkami oleju, aż zmieni kolor na żółtozłoty. Dodaj 150 ml bulionu z kurczaka i 200 ml śmietany do gotowania (15% tłuszczu) i zagotuj. Następnie pozostaw na wolnym ogniu na 3 minuty.  

3. Blanszuj 300 g mrożonych kalafiorów w dużej ilości słonej wody przez ok. 3 minuty, a następnie dokładnie osusz.

4. Zagęść sos, dodając 2 łyżeczki sosu pieczeniowego light. Przypraw solą i 2–3 łyżeczkami średnio pikantnej musztardy. Dodaj kalafiora i podgrzewaj przez 3 minuty, ale nie pozwól, aby sos zaczął wrzeć. Posyp bułką tartą i podaj.