Przepisy

Składniki (4 Porcje)

  • 8 jajek
  • 100 g masła
  • ½ łyżeczki białego pieprzu
  • odrobina werbeny
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki stołowe majonezu

Polewa:

  • 4 łyżki stołowe majonezu
  • 2 łyżki stołowe kwaśnej śmietany (30% tłuszczu)
  • musztarda do smaku
  • odrobina cukru
  • ½ łyżeczki soku z cytryny

Wartości odżywcze (na jedną porcję)

Kalorie471 kcal
Tłuszcz44 g
Sód256 mg
Węglowodany4 g
Białko15 g
Fosfor264 mg
Potas194 mg
Zawartość płynów104 ml

Wskazówki

Ugotuj jajka na twardo (przez 10 minut po zagotowaniu się wody). Ubijaj masło do czasu uzyskania pienistej konsystencji. Obierz jajka i obetnij ich spody, wyjmij żółtka. Gdy żółtka odrobinę wystygną, rozgnieć je widelcem i wymieszaj z masłem. Dodaj majonez i przyprawy (musztarda, pieprz). Dokładnie wymieszaj. Włóż mieszankę z powrotem do białek i umieść faszerowane jajka na tacy, obciętymi częściami do dołu. Przygotuj gęsty sos tatarski jako polewę i polej nią jajka. Pozostaw w lodówce na ok. 10–12 godzin. Porada: Podawaj na sałatce warzywnej z majonezem.